Blog | Lindy Molenkamp - Verrassende ontmoetingen (2)

Afbeelding

Enkele jaren terug woonde ik vlakbij Diergaarde Blijdorp. "Onverwachte ontmoetingen" was een slogan op de posters, waarop in mijn herinnering nu eens een zeeschildpad figureerde, dan weer giraffes of een pasgeboren olifantje. Maar de ster van de dierentuin was de gorilla Bokito. De roemruchte zilverrug, waarmee een bezoekster, een van zijn grootste fans, een wel heel onverwachte ontmoeting had: zij werd door hem aangevallen en raakte ernstig gewond, menigeen zal zich dit incident herinneren.

Bokito was een geweldenaar die door zijn ongetemde kracht - een gorilla is vele maken sterker dan een mens - kennelijk zo tot de publieke verbeelding sprak, dat "bokitoproof" tot Woord van het Jaar werd verkozen. Inmiddels schijnt de grote aap rustiger te zijn geworden, een gerespecteerd pater familias. En nog steeds een echte publiekstrekker, waarmee Blijdorp zelfs weer reclame maakt: het kan verkeren.


Wereld made by Tesla, Google, Apple, Uber

Ook het werkveld verkeer kent zijn Bokito's, in dit geval partijen die aan "disruptive innovation" doen. Tesla bracht ons de elektrische auto-als-hebbeding - weet u nog hoe slechts enkele jaren geleden elektrokarren het domein waren van Willy Wortels? Google ging met zelfrijdende auto's de openbare weg op, aanvankelijk nog in de woestijnstaten van de westelijke VS, maar zie eens wat er nu ook in ons dichtbevolkte land al rondrijdt. Uber schudt de taxiwereld op. En wat te denken van de Apple car, een dark horse dat zich warm loopt in de stallen van misschien wel 's werelds invloedrijkste bedrijf? Het zijn partijen die het voortouw nemen - ook als de overheid en branchekampioenen er nog niet klaar voor zijn. En zeg nou zelf: de tomeloze ambitie van dit soort partijen helpt de wereld per saldo daadwerkelijk vooruit.


Samen het spel bepalen

Het is heel wel denkbaar dat ook deze bedrijven zich over tien jaar tot brave huisvaders zullen blijken te hebben ontwikkeld. Maar mocht u of ik morgen een ontmoeting hebben met zo'n energieke disrupter, doen we er goed aan ons te realiseren dat wij in de regel geen spelbepaler meer zullen zijn, maar juist risico lopen speelbal te worden. Size matters! Draai het eens om. Stel, u bent zo'n reus-met-een-plan en komt ergens alleen maar dwergen tegen die allemaal wat anders roepen, of zelfs nog geen idee hebben. Dan is het sprookje daar toch gauw afgelopen! U loopt op zevenmijlslaarzen verder naar het volgende rijk waar ze gezamenlijk al wél hebben bedacht wat ze willen. Dat is pas een verrassende ontmoeting: now we're talking! Een creatieve confrontatie geeft energie om samen wat te bereiken.


Terug naar onze wereld ... 

Als we erkennen dat ieder van ons te klein is om met de grote jongens mee te spelen is de volgende stap dat we dingen samen doen, om zo toch opeens een interessante partij te worden. Het Nationaal verkeerskundecongres 2016 biedt volop kansen om potentiële partners te ontmoeten waarmee we als wegbeheerders, adviseurs of ondernemers samen sterker staan. Gesprekspartner te worden en te blijven. En wie weet, staat u straks samen aan de wieg van een nieuwe ontwikkeling?

De eerste stap is uw komst op 2 en 3 november naar Zwolle. Ik zie ernaar uit!

Vriendelijke groet,

Lindy Molenkamp | Mail 

Hoofd Eenheid Wegen en Kanalen | Provincie Overijssel

Lees ook mijn vorige blog over verrassende ontmoetingen.