Nederland groeit. In de komende vijftig jaar groeit het aantal inwoners van ons kleine landje tot bijna 21 miljoen, schat het CBS. Dat betekent dat we de schaarse ruimte met meer mensen moeten delen. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen, van jong tot oud en van arm tot rijk, op een rechtvaardige manier gebruikmaakt van de ruimte?
Mobiliteit en ruimte kun je niet los zien van elkaar. Mobiliteit heeft ruimte nodig, en om je te verplaatsen binnen die ruimte heeft iedereen een mobiliteitsbehoefte. Door slim te bouwen en te kiezen voor nabijheid van voorzieningen kunnen we de behoefte aan mobiliteit verkleinen, maar ook daar is niet onbeperkt ruimte voor – en ook inwoners van het buitengebied hebben recht op bereikbaarheid.
De grenzen zijn niet eindeloos. We zien nu al de gevolgen van klimaatverandering. Toenemende droogte stelt waterschappen voor grote uitdagingen, niet heel ver over de landsgrenzen zijn bosbranden in de lente niet uitzonderlijk meer en overbelasting van kwetsbare natuur moet voorkomen worden – wat weer lastig te verenigen is met een groeiende woningbehoefte en de wens om versneld tot een miljoen woningen bij te bouwen.
We weten al jaren dat er grenzen aan de groei zijn. Zijn die grenzen nu bereikt? Of vinden we manieren om te groeien, zonder de grenzen van natuur, ruimte en maatschappij te overschrijden? We moeten werken aan de problemen van nu, maar ook aan de oplossingen van morgen. Daarom brengen we het beste wat de mobiliteitssector te bieden heeft bij elkaar. Alleen samen kunnen we dat doen.
Kom ook verbinden, praten, discussiëren en elkaar ontmoeten tijdens hét congres voor en door verkeerskundigen en mobiliteitsprofessionals! Volg een boeiend programma vol nieuwe inzichten, bezoek sessies gebaseerd op papers geschreven door jouw vakgenoten. We ontmoeten je graag op 2 november 2023 tijdens Nationaal Verkeerskundecongres, met op 1 november het precongres. De gastheer is dit jaar de Vervoerregio Amsterdam.
Ben je er ook bij tijdens het Nationaal Verkeerskundecongres op 1 en/of 2 november?